Sfârșitul de an înseamnă, pe lângă bilanțuri contabile, campanii de email marketing cu felicitări de Crăciun și previziuni de tehnologie, trenduri și algoritmi SEO pentru anul ce urmează – și o pauză de rememorare a momentelor importante din povestea noastră, de pe vremea când cel mai deștept telefon abia dacă avea sunete polifonice și ecran color.

Ne-am amintit așadar că pe la mijlocul lunii decembrie a acestui an se împlinesc exact 14 ani de când am realizat primul website pentru un client din afara României. Mai precis, din Germania. Doi tineri, Harald și Hazel, care intermediau vacanțe în Mauritius și auziseră ei că există o chestie numită internet și că ar fi o modalitate numai bună de a-și promova serviciile. Așa că s-au urcat într-un avion cu destinația România și timp de aproape o lună am lucrat împreună pentru a pune în practică viziunea lor asupra website-ului, siglei și prezentării generale.

Nu îl vom numi pompos proiect de dezvoltare web pentru că era un website cu cod simplu și primitiv, scris integral în html și css, desigur manual, și pe alocuri cu ceva javascript. Nici vorbă de vreun CMS în spate, responsive design la vremea aceea sau de alte finețuri.

În timp ce scriam acest articol, am intrat, mai mult din curiozitate, să vedem ce s-a mai întâmplat între timp cu afacerea lui Harald și Hazel. Și ce să vezi? Spre surprinderea noastră absolută, site-ul nu doar că încă există, dar e literalmente neschimbat. Aceeași siglă în format .gif, realizată pe atunci în Adobe Photoshop 8.0 (care apăruse de abia două luni și fusese rebotezat „CS”) pe un monitor de 16″ cu tub catodic.

Iată-l:

http://www.iot-mauritius.de

Our first website
http://www.iot-mauritius.de

Știm, arată ca proiectul școlar al străbunicului. Dar așa erau standardele pentru un website de ultimă oră pe atunci.

Nu mai e nevoie să menționăm, dar este perfect compatibil cu Internet Explorer 6 și Netscape Navigator 🙂