Vrei sa iti faci un site nou. Ce alegi?

  • O platforma foarte populara – WordPress
  • O solutie personalizata, dezvoltata de la zero de o firma?

Dezbaterea asta e de ceva timp pe internet – care e solutia mai buna.

Fiecare alegere are avantajele si dezavantajele ei. Eu, personal, sunt clar fanul uneia dintre solutii – am sa prezint la final punctul meu de vedere – pana atunci insa, am sa prezint cat mai obiectiv avantajele si dezavantajele fiecarei solutii.

Deci:

WordPress vs Solutie Personalizata

Avantaje vs dezavantaje

Costul total al site-ului


La categoria pret NU EXISTA DUBII.

Cred ca este singura categorie la care toata lumea este 100% de acord.

WordPress este clar varianta mai ieftina.

Un site customizat trebuie construit de la zero. De fiecare data.

WordPress este o platforma gratuita. O iei de pe net, o instalezi, ii pui o tema gratuita – daca chiar iti e maxim de lene poti folosi una din temele cu care wordpress vine preinstalat – si gata – ai site. Toata operatiunea dureaza cateva ore pentru cineva care stie ce sa faca si se misca repede.

Dar, daca nu vrei ceva foarte simplu? Daca vrei un site bogat si aratos?

In cazul asta tot cu wordpress iesi mai ieftin.

La aceiasi bani un site in wordpress va arata mai bine facut – pentru simplul motiv ca ai mai mult buget de alocat pentru estetica.

Nu trebuie sa reinventezi roata. Da 100% – o solutie customizata poate fi facuta sa arate foarte bine si sa aiba orice functie doresti. DAR la aceleasi functii cerute, o solutie customizata te va costa mai mult decat una in wordpress.

Mententanta + costuri de intretinere


Ok, ai facut site-ul – a fost mai ieftin in wordpress. DAR, cum stam cu costurile pe termen lung.

WordPress are nevoie din cand in cand de update-uri. Plus ca mai vrei sa mai modifici pe ici pe colo ceva.

Cum stam cu costurile pe termen lung?

Aici as imparti costurile in 2 tipuri:

• Costuri de intretinere a ce exista

Da – wordpress isi face destul de des update-uri. Da, uneori update-urile respective au nevoie de cineva sa le “ingrijeasca”. Da, uneori se mai strica cate ceva si trebuie reparat.

Site-urile personalizate mult mai rar au nevoie de update-uri.

IN GENERAL – cu wordpress vei avea costuri mai mici si mai dese. In cazul platformelor customizate vei avea costuri mai rare – dar – probabil mai mari.

Per total – as zice ca la partea de intretinere/mentenatna un site personalizat este putin mai ieftin – pentru ca nu are nevoie prea des de uppgrade-uri.

 

• Costuri de extindere/imbunatatire site

Vrei un site care sa fie doar o carte de vizita virtuala pentru o afacere PREPONDERENT OFFLINE? sau vrei ca site-ul sa fie PRINCIPALUL PORTAL prin care iti vor intra clientii in afacere?

Intreb pentru ca exista o diferenta majora.

Daca doar vrei o carte de vizita digitala, atunci nu trebuie sa investesti prea mult in site. Il faci si il tii pana cand e complet depasit peste 7-8 ani dupa care il refaci din nou.

DAR, daca vrei un site cu adevarat competitiv, viu si care sa iti traga in sus afacerea, atunci va trebui sa investesti constant in el.

De ce?

Pentru ca ai concurenti care fac asta si trebuie sa tii pasul cu ei. Trebuie sa dezvolti noi chestii, sa optimizezi sa adaugi content, functii, marketing, etc…

Este daca vreti mai curand un cost cu marketing si promovare decat un cost cu site-ul efectiv.

Ganditi-va la un magazin premium. Este echivalentul costului de re-aranjare a vitrinei si a design-ului. Mereu schimbi cate ceva, imbunatatesti, adaugi, etc…

Costul acestor operatiuni este DIRECT PROPORTIONAL cu costul realizarii site-ului. Orice functie noua/schimbare te vor costa mai mult la solutia personalizata decat pe WordPress – pentru simplul motiv ca trebuie ca cineva sa programeze de la zero acea facilitate.

WordPress are o librarie foarte bogata de functii – este mult mai usor sa instalezi ceva facut, decat sa o iei de la zero.

Securitatea si costurile cu ea


Securitatea ESTE un subiect important – pentru ca te poate afecta grav si te poate costa mult.

La capitolul asta – datorita modului in care se fac marea majoritate a atacurilor – solutiile personalizate sunt clar mai bune.

De ce?

Pentru ca marea – marea majoritate a atacurilor se fac in felul urmator:

Pe forumul de hackeri apare o postare: cineva a descoperit o vulnerabilitate » toti hackeri care vad postarea aia isi seteaza programe sa scaneze automat o tona de site-uri si sa identifice vulnerabilitatea aia » dupa un timp wordpress afla de ea si emite un update.

DACA site-ul tau nu e updatat la zi si nu are plugin-uri de securitate sau, daca serverul tau nu e bine securizat, exista un risc maricel ca site-ul sa iti fie spart.

Din fericire, marea majoritate a firmelor de hosting ofera back-up. Site-urile pot fi reparate si restaurate – dar uneori nu foarte ieftin.

In cazul solutiilor personalizate nu prea exista atacuri. Asta pentru ca fiecare solutie e unica si nimeni nu sta sa caute vulnerablitati la ele.

Zona asta este un plus mare pentru solutii personalizate.

Scalabilitatea si afacerile MARI


Ce faci daca esti o afacere mare sau vrei sa te extinzi puternic.

Ai nevoie de tot felul de functii unice pentru compania ta si trebuie sa gestionezi fie un trafic MARE fie sa oferi niste functii foarte complicate?

In cazul asta, din nou nu exista discutie – iti trebuie o solutie personalizata.

Aici nu vorbim de site-uri mici si medii. Vorbim de site-uri MARI si companii pe masura.

Vorbim de site-uri cu costuri de dezvoltare de sute de mii de euro sau mai mult.

WordPress este ok – dar e o platforma care a fost gandita initial pentru blogging. A evoluat mult de la inceput, dar, nu e o platforma pentru big business.

Cel mult este o platforma pentru companii mici maxim mijlocii.

Daca esti o companie mare, uita-te dupa ceva personalizat – nu exista discutie. Marea majoritate a companiilor mari – care se bazeaza pe site-ul lor – au departament de programatori cu rolul clar de dezvoltare/mentenanta site. Evident ca vor alege o solutie customizata.

Portabilitatea si flexibilitatea externalizarii


Economia si modul de a face afaceri evolueaza clar spre externalizarea serviciilor. Cel putin in cazul companiilor mici si mijlocii.

Nu mai e eficient sa fii tu cel care centreaza si da cu capul si de multe ori nu e eficient sa ai o persoana angajata full time pentru anumite servicii.

Realizarea + modificarea site-ului este unul din aceste servicii – pe care este eficient sa le externalizezi.

INTREBARE:

Ce se intampla daca nu esti multumit de serviciile unei persoane sau ale unei companii?

Raspuns: schimbi furnizorul – alegi pe ALTCINEVA care sa iti furnizeze acele servicii.

In cazul WordPress poti schimba FOARTE USOR furnizorul. WordPress e ca o dacie – orice service stie sa o repare / modifice si gasesti “mecanici” pe toate drumurile.

In cazul unei platforme personalizate NU poti schimba usor firma care sa faca modificarile – sau – nu poti schimba deloc firma – pentru ca acel cod este criptat.

Atunci cand vrei sa modifici ceva facut de un programator cu ALT PROGRAMATOR te lovesti de 2 probleme:

1 – programatorul 2 trebuie sa inteleaga codul facut de programatorul 1 si sa stie sa il modifice

2 – programatorul 2 trebuie efectiv sa poata modifica acel cod. Adica sa nu fie criptat

Oricare din cazuri modificarea te va costa MULT MAI MULT – pentru ca e si de munca si de intelegere a intregii logici.

PRACTIC – in cazul unei solutii customizate ramai captiv sau semi-captiv firmei care ti-a facut site-ul.

Ce faci daca dupa ceva timp vrei sa schimbi furnizorul?

De multe ori – din pacate – se intampla urmatorul lucru.

Firma x vrea site » alege o solutie personalizata » dupa ceva timp realizeaza ca fie solutia nu e ok, fie modificarile ulterioare sunt fff greu de facut / scumpe » nu reuseste sa ajunga la un numitor comun cu firma care a facut site-ul » dupa ceva timp, presiunile cresc si se decide refacerea completa a site-ului cu alta companie pe o platforma open source.

Realitatea e ca traim in Romania.

La noi, in general, intai se face dupa care se gandeste.

Pe principiul asta VREI un site cat mai flexibil si cat mai usor de modificat – pentru ca nu stii azi ce vrei maine.

Aici solutiile customizate au in general un mare dezavantaj. Costul cu modificarile constante este prea mare si devine o bariera care de cele mai multe ori se depaseste prin refacerea completa a site-ului.

Performantele tehnice si viteza de incarcare


WordPress si-a cam capatat reputatia ca este o platforma destul de inceata in timp ce platformele customizate se presupune in general ca sunt eficiente si rapide.

Partial adevarat – in realitate din ce in ce mai putin important.

Sa va explic:

Strict ca si arhitectura, wordpress nu este o platforma prea rapida. Este adevarat.

Strict ca si arhitecutra, in general site-urile customizate SUNT mai rapide.

In general site-urile customizate livreaza pagini statice, in timp ce wordpress livreaza pagini dinamice. Mai pe intelesul tuturor, wordpress construieste pe loc pentru fiecare vizitator cate o pagina noua. Vezi mai multe detalii in sectiunea Principalele dezavantaje ale site-urilor in WordPress.

PROBLEMA INSA NU PREA MAI E RELEVANTA – SI IN SCURT TIMP NU VA MAI FI DELOC.

De ce?

Pentru ca marea majoritate a firmelor de hosting – cele care ne gazduiesc site-uri – migreaza pe servere noi – gen litespeed sau nginx.

La aceste servere NU MAI CONTEAZA TIPUL DE PLATFORMA. Toate livreaza pagini statice, care se incarca rapid.

Deja firmele serioase de hosting de la noi ofera aproape complet servere noi. In cativa ani, doar firmele de hosting mici, cu calculatoare de acu 10 ani vor mai oferi servere vechi. Si in cazul asta nu mai e aproape nici o diferenta de viteza.

Deci, problema a fost rezolvata definitiv de o terta parte.

Marimea totala a site-ului

Alt aspect care are legatura cu viteza de incarcare.

WordPress are multe functii/plugin-uri care se incarca automat – multe provin de la teme nu foarte bine optimizate – si care incarca site-ul, scazand TEORETIC viteza de incarcare.

Asta este adevarat. In general, site-urile customizate au codul mai suplu – mai mic.

In realitate iarasi – in general – este o problema falsa.

De ce?

Chiar si un site wordpress destul de incarcat – nu va avea codul in general mai mare decat cu 0.3 – 0.5 mega in plus.

O poza de marime medie la o rezolutie buna – ocupa cam tot atat.

Daca vrei sa pui o poza la o rezolutie mare sari mult de 1 mega.

Deci?

Cea mai mare parte a marimii unui site este in general data de fisierele media – in general poze (uneori filmulete). Raportat la marimea media, codul este mic ca procent total din marimea site-ului.

Nu prea mai conteaza cat de mare e codul. Exceptand cazuri rare – de neglijenta grosiera din partea celor care au realizat site-ul, codul sursa va fi semnificativ mai mic decat pozele.

De cele mai multe ori, diferenta de incarcare data de cod este de cateva zecimi de secunda. Chiar crezi ca vei sesiza diferenta dintre un site care se incarca in 0.9 secunde sau unul care se incarca in 1,1 secunde?

Si da, pe servere noi – tip litespeed sau nginx un site in wordpress se incarca in cam o secunda.

De exemplu, pentru SEOmark.ro (site in wordpress pe server nginx) pe 3 luni – dec 2018 + ian + feb 2019 timpul de incarcare este:

maxim: 0.795 secunde | mediu 0.513 secunde | minim 0,289

Datele sunt luate din Consola Google – date oficiale de la Google. Vezi poza mai jos

Credeti ca cineva poate observa o diferenta de 0.x secunde?

Extra:

Cum e cu plusul de viteza din partea Google?

Unii SEO zic ca iti trebuie un site mai rapid pentru a fi mai bine clasat in Google.

E partial adevarat. Doar partial.

Google NU premiaza site-urile rapide.

Google PENALIZEAZA site-urile incete.

Daca site-ul se incarca aproximativ sub 2 secunde – este ok.

Nu exista premiere din partea Google pentru un site care se incarca in 0.5 secunde fata de un site care se incarca in 1.5 secunde.

Daca site-ul s-ar incarca in 5.5 secunde – DA – ar fi o penalizare.

Aici EXISTA un suficient de rapid – cam sub 2 secunde. Daca il obtii (pe suficient asta) atunci esti OK.

Credeti ca cineva poate observa o diferenta de 0.x secunde?

Opinie personala


Personal – eu cred ca pentru o afacere mica / medie  nu exista discutie – WordPress este de departe solutia cea mai eficienta.

Pentru big business – exact invers – solutie personalizata indiscutabil.

De ce?

Nu mai suntem in epoca de piatra a internetului. Competitia intre site-uri este MARE – si va fi din ce in ce mai mare.

Asta inseamna in princial 2 aspecte:

»Vrei un site cu cat mai multe functii

o serie de facilitati care in trecut erau “extra” azi au devenit standard. (ca aerul conditionat sau air-bag-uri la masini). Iti trebuie formulare de contact usor personalizabile, posibilitatea de a adauga usor notificari, pop-up-uri sa poti sa urmaresti/contorizezi usor interactiunile utilizatorilor cu site-ul, sa adaugi/scoti usor meniuri, categorii, produse, pagini, articole etc…

Altfel spus, trebuie ca tot timpul sa faci mici modificari pe site – asta daca vrei sa te folosesti activ si puternic de site. Important MAI ALES daca esti un business care se bazeaza pe online.

Asta inseamna sa minimizezi costurile cu dezvoltarea – asta inseamna sa NU REINVENTEZI ROATA. Adica sa nu platesti sa ti se dezvolte de la zero orice extra chestie pe care vrei sa o ai pentru ca site-ul tau sa fie mai bun.

Si daca nu ai de gand sa modifici site-ul (vrei doar o carte de vizita online) – tot wordpress e mai bun. Vrei ceva IEFTIN cu 5 pagini dupa care sa uiti de el? Tot wordpress de scoate la cel mai mic pret.

» Vrei un site cat mai “unic” posibil.

Sa aiba un design ok si sa te scoata pe tine in evidenta in fata competitorilor. Da, este posibil sa aranjezi si sa “estetizezi” cum vrei o solutie customizata. Dar NU la fel de usor si la acelasi pret cum e wordpress.

De ce?

Pentru ca dupa ani de zile au aparut solutii de editare vizuala – usor de folosit si cu multe elemente grafice ok.

Iarasi ajungem la reinventarea rotii.

Exista “unelte digitale” (de ex: wp bakery, fost visual composer) care iti permit USOR sa infrumusetezi / personalizezi un site.

Ganditi-va cum ar fi sa scrii un text intr-un word sau cum ar fi sa scrii acel text in notepad (sau un fisier .txt simplu). Cam aia e diferenta.

Vrei un site frumos si personalizat. Go wordpress – ori iesi mai ieftin, ori pentru acelasi “nivel” de frumusete vei plati mai mult.