Ce este SEM sau Search Engine Marketing?

SEM (Search Engine Marketing) este o formă de marketing online care presupune promovarea website-urilor pentru a crește vizibilitatea lor în rezultatele căutărilor efectuate cu ajutorul motoarelor de căutare (rezultate numite și SERP, un acronim pentru Search Engine Results Pages), atât prin modalități plătite, cât și gratuite.

SEM încorporează SEO, dar marea diferență dintre cele două este că prin SEO se câștigă trafic prin modalități organice, pe când SEM include și reclame plătite. Practic, SEM folosește modalități contra cost pentru a face reclamă website-ului, iar SEO are ca scop obținerea organică (naturală) de trafic. De asemenea, pe lângă SEO, SEM include așadar folosirea de PPC (Pay Per Click) și CPC (Cost Per Click), prin intermediul cărora plătești de fiecare dată când cineva îți accesează reclama.

Atât SEO, cât și PPC, oferă beneficii și dezavantaje, fiind ambele recomandate în setul de strategii SEM dezvoltate pentru promovarea unui website. SEO este gratuit și aduce mai mulți vizitatori, dar are rata de conversie mai mică și reprezintă un proces de durată, în timp ce pentru PPC trebuie să plătești, dar îți aduce mai puțini vizitatori, are rata de conversie mai mare și este un proces de scurtă durată.

Etapele SEM

  • Planificarea unei strategii eficiente
  • Alegerea de cuvinte cheie potrivite afacerii tale
  • Optimizarea conținutului website-ului tau
  • Desfășurarea unei campanii PPC

Înainte de toate, asigură-te că ai planificată o strategie coerentă și eficientă de marketing online. Definește cu precizie publicul țintă, poziția ta actuală, competiția și obiectivele tale pe termen scurt și pe termen lung. După ce ai conturat planul de marketing, este timpul să treci la acțiune. Cuvintele cheie nu stau doar la baza optimizării de tip SEO, ci și a marketingului SEM. Întocmește o listă a cuvintelor cheie potrivite afacerii tale, dar și a conținutului pe care îl oferi prin intermediul website-ului. După ce ai ales cuvintele cheie trebuie să optimizezi conținutul, pentru ca el să reflecte o utilizare optimă a acestor termeni. Folosirea cuvintelor cheie în text, dar fără a abuza de ele, structurarea textului pentru a fi cât mai ușor de citit, optimizarea SEO a imaginilor, toate acestea și multe altele trebuie puse în practică pentru a genera un trafic crescut. Pentru o campanie SEM reușită vei avea nevoie de PPC, ale cărui beneficii au fost menționate anterior. Spre deosebire de alte tipuri de campanii, pentru PPC sau CPC plătești doar costurile generate de persoanele care îți accesează siteul prin intermediul reclamei.

În concluzie, pentru o campanie SEM de succes trebuie să încorporezi atât SEO, cât și PPC.