Facebook va lansa propria criptovalută numită GlobalCoin

Iunie 2019 confirmă bănuielile despre noua monedă virtuală Facebook

Gigantul social media Facebook va anunța oficial, în cursul lunii iunie, proiectul său de criptomonedă proprie, numită GlobalCoin — în plus permițând angajaților să opteze pentru a primi o parte a salariului în noua monedă digitală, conform unui raport al CNBC din 5 iunie.

Citând un alt raport al publicației The Information, CNBC dezvăluie că „Facebook plănuiește să cedeze controlul criptovalutei în favoarea altor companii pentru pentru a se asigura că activul digital nu va fi complet centralizat”. Cu alte cuvinte, Facebook nu vrea să dea impresia că ar monopoliza piața și ar restricționa opțiunile în favoarea propriei monede, asta în condițiile în care plățile pe și către Facebook pot fi făcute momentan doar cu monedă fiat, criptomonedele nefiind acceptate. Mai mult decât atât, nici reclamele la platforme de tranzacționare crypto sau care fac referire la Bitcoin sau alte criptomonede nu sunt permise.

Se vehiculează informația conform căreia organizațiile terțe vor plăti 10 milioane dolari pentru posibilitatea de a acționa ca nod în rețea — cu alte cuvinte, pentru a valida tranzacțiile — pentru tokenul nativ Facebook.

Pe măsură ce Bitcoin a continuat să fie o monedă stabilă în 2018 și să prindă viteză în creșterea cotației încă de la începutul anului 2019, interesul pentru criptomonede în general a crescut și el, atât din partea investitorilor obișnuiți, cât și din partea giganților social media. Facebook a intrat foarte discret în spațiul criptocurrency & blockchain cu ceea ce a fost numit neoficial la vremea când era doar un zvon — „Fbcoin”.

Potrivit unor surse din cadrul companiei, FBCoin ar fi trebuit să fie creat și utilizat ca un activ cripto, conceput pentru platforma social media și cu intenția clară de a promova și distribui această tehnologie către miliardele de utilizatori.

Cele mai recente informații scoase la iveală arată că numele de facto al noii criptomonede va fi GlobalCoin — iar ea va fi integrată ca instrument de plată și pe WhatsApp, Messenger și Instagram. Mai mult decât atât, va fi accesibilă ca valută și prin intermediul dispozitivelor fizice de tipul bancomatelor/ATM-urilor, informează The Information.

GlobalCoin este un tip mai stabil de criptomonedă, numit si stablecoin, care se remarcă prin particularitatea de a fi mai puțin volatilă comparativ cu alte criptomonede, fiind legată de valoarea unui activ tradițional, cum ar fi dolarul american. Dar Facebook dorește să extindă utilizarea propriei monede și dincolo de Facebook și să convingă și alte companii de comerț electronic să le accepte. Un prim pas în acest sens este planul de a folosi criptomoneda GlobalCoin ca pe unealtă de identificare digitală, cu ajutorul căreia utilizatorii să poată efectua plăți și pe site-uri terțe, similar cu modul în care puteți folosi acum Facebook pentru a vă conecta la alte site-uri. Cu o bază în permanentă creștere, de 2,32 miliarde de utilizatori activi lunar, Facebook are cu siguranță pârghiile necesare pentru a face ca oferta să fie atractivă pentru comercianții online.

Criptomoneda proprie a Facebook a făcut obiectul multor speculații din ultimele luni, deoarece compania a dezvăluit foarte puțin despre proiect. La începutul acestei săptămâni, Financial Times a raportat că agenția guvernamentală CFTC (Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures pe Mărfuri) se află în discuții cu Facebook despre viitoarea sa monedă digitală, ceea ce indică nu doar faptul că proiectul este o realitate, ci și că este pe punctul de a deveni un competitor oficial pe piața financiară.

În luna mai, Facebook a înregistrat drepturile de autor pentru marca „Libra”, utilizată ca nume de cod pentru proiect. Surse anonime din interiorul companiei au susținut că Facebook a contractat în această perioadă mai multe firme cu expertiză în domeniul financiar pentru a dezvolta moneda, și că numele de cod al acestui proiect este într-adevăr Libra.

Mai târziu în acea lună, Facebook a creat, de asemenea, o nouă firmă cu profilul de financial tech, numită Libra Networks LLC, pe care a înregistrat-o la Registrul Comerțului din Geneva, Elveția.