Pentru unul din clienții noștri, magazinul online DeProtectie.ro, traficul a crescut cu peste 1000% odată cu trendul accelerat de creștere a căutărilor online după „măști de protecție”, „semimăști” și „mască medicală” – cuvinte cheie care sunt acum în topul căutărilor de cumpărături pe Google.

Pentru început, trebuie să stabilim utilitatea și eficiența măștilor de protecție. Dacă purtați o mască de față vă protejați de noul coronavirus? Este o întrebare pe care o pun mulți oameni, inclusiv proprietarii de animale de companie care pun măști de față canine pe câinii lor.

Protejează masca împotriva coronavirus?

Dacă este o mască chirurgicală obișnuită pentru față, răspunsul este „nu”, a declarat pentru Live Science dr. William Schaffner, un specialist în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt din Tennessee. O mască mai specializată, cunoscută sub numele de respirator N95, poate proteja împotriva noului coronavirus, numit și 2019-nCoV. Respiratorul este mai gros decât o mască chirurgicală, dar Schaffner nu îl recomandă pentru utilizare publică, cel puțin nu în acest moment.

Mască și semimască protecție

În acest context și autoritățile române au început campania de informare a populației cu privire la celebrele măști de protecție. După declanșarea crizei epidemiologice românii au dat buzna în farmacii sau în magazinele online care au la vânzare genul acesta de produse. De altfel, profesorul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre criza epidemiologică, dar și despre măștile de protecție.

”În România nu mai sunt măști și costume de protecție. Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate. Coronavirusul se transmite relativ simplu. Ce fac apa şi săpunul nu face niciun dezinfectant.”, a declarat Străinu-Cercel la Digi24.

Cât costă o mască de protecție pe eMag.ro

Cât despre prețul unei astfel de măști, dacă înainte de începerea crizei se găseau la un preț decent, de aproximativ 0.50 bani, acum, dacă am încerca să o achiziționăm, o vom regăsi la 3,5 lei pe bucată, asta cel puțin în ”rafturile” magazinelor online. În același timp multe dintre farmacii nu mai au pe stoc măşti nici la preţuri umflate, aşa că pe internet au început să se vândă cu sume de-a dreptul astronomice.

Conform informațiilor din piață, pe site-urile de vânzări online în acest moment putem găsi kituri de protecție, seturi de 50 de măşti, la prețul de 499 de lei, ceea ce înseamnă un preţ per bucată de 10 lei, o creştere de 2000% faţă de acum o săptămână, înainte de începerea crizei epidemiologice la nivel european.

Căutările online pentru de măști de protecție, mască medicală și mască virus

Volumul de căutări pe Google pentru produsele susmenționate a înregistrat o creștere semnificativă, de peste 1000%. Unul dintre clienții noștri, magazinul online cu echipamente de protecție și de lucru DeProtectie.ro, care întâmplător comercializează și astfel de măști pentru industria medicală se confruntă cu o cerere record la toate tipurile de măști și semimăști, de la cele chirurgicale la cele FFP1, FFP2, FFP3 și chiar măști integrale.

Masti de protectie

Stocul de măști de protecție și mască medicală

Cum era și firesc, stocurile de măști și semimăști de protecție și medicale au fost epuizate rapid, în doar câteva zile de la debutul isteriei privind Coronavirusul. Furnizorii obișnuiți și fabricile de astfel de echipamente de protecție se confruntă cu cereri record, în condițiile în care principalii producători sunt fabrici din China, care și-au sistat momentan exporturile în afara țării.

De unde cumpărăm o mască de protecție

De pe eMag, cu 499 de lei la reducere setul de 50 bucăți. Am glumit, nu cumpărăm de nicăieri. Bem o cafea și stăm liniștiți până trece isteria.