Primele zile ale războiului cu Huawei: guvernul Chinei interzice iPhone-urile pe piața chineză

US vs. China

Interdicția aplicată recent de SUA asupra celui de-al doilea mare producător de smartphone-uri din lume, Huawei, ar putea paraliza operațiunile gigantului Apple, deja complicate anterior în China și, în consecință, ar putea conduce la reducerea semnificativă a vânzărilor iPhone pe cea mai mare piață a telefoanelor smartphone din lume, perturbând totodată lanțul de aprovizionare al companiei în China.

Săptămâna trecută președintele Statelor Unite, Donald Trump, a interzis tuturor companiilor americane să lucreze cu gigantul chinez Huawei. Această decizie a alimentat îngrijorarea de pe Wall Street cu privire la posibilele represalii ale Chinei, în condițiile în care majoritatea produselor companiei Apple, de la iPhones la laptop-uri Mac, sunt produse și asamblate în China – în plus, o cincime din veniturile Apple provin direct din vânzarea iPhone pe piața chineză.

Când tensiunile dintre SUA și China au crescut la sfârșitul anului trecut, unii economiști au spus că există deja un boicot informal care ar putea avea loc de către consumatorii chinezi împotriva produselor americane, printre care se numără gigantul Apple.

Datorita Huawei guvernul chinez interzice produsele Apple in China
Războiul Huawei: guvernul chinez interzice produsele Apple in China

Tot anul trecut, după ce Apple a raportat rezultate financiare și vânzări aflate sub cele așteptate, CEO-ul Apple Tim Cook a declarat că, pentru acest rezultat dezamăgitor, războiul comercial este în mod special responsabil. Cea mai recentă decizie a Președintelui Statelor Unite Donald Trump a provocat deja ca răspuns amenințări economice din partea Chinei, iar ambasadorul țării în Uniunea Europeană a avertizat despre acest contraatac.

Prin urmare, „gigantul Apple ar putea pierde pur și simplu aproape o treime din profiturile sale dacă China îi interzice produsele”, au declarat analiștii de la Goldman Sachs săptămâna aceasta. Dan Ives, analist la Wedbush Securities, a spus că între 3% și 5% din vânzările iPhone-urilor din China ar putea dispărea pur și simplu în următoarele 12-18 luni, ca răspuns la decizia SUA de interdicție asupra producătorului chinez Huawei.

Mai mult, conform Lynx Equity Strategies, „chiar dacă China nu răspunde în mod direct, un sentiment naționalist deja prezent va afecta oricum vânzările Apple din țară și ar putea determina compania să-și arunce pe fereastră previziunile fiscale din al treilea trimestru”. Totuși, Apple nu a comentat încă această situație.

Aceasta în condițiile în care la sfârșitul lunii aprilie, înaintea acțiunii SUA împotriva Huawei, Apple a raportat chiar o creștere ușoară a vânzărilor de iPhone în China. În calitate de CEO Apple, Tim Cook a declarat că „există un dialog mai bun între SUA și China, iar din punctul nostru de vedere acest lucru a afectat încrederea consumatorilor într-un mod pozitiv”.

Știm cu toții că Apple nu este singura companie care își asamblează produsele în China, iar dacă interdicția rămâne activă, un număr mare de companii americane vor fi nevoite să se mute din China, cel mai probabil în țări ca India sau Malaezia, însă costurile generate de o astfel de mutare sunt uriașe, nemaipunând la socoteală pierderile directe înregistrate din scăderea vânzărilor și cele indirecte, datorate scăderii acțiunilor ca urmare a loviturii de imagine dată companiilor.