Tocmai am primit un email oficial de la ROTLD, cu următorul conținut:

Stimate client,

Primiți acest mesaj deoarece adresa dumneavoastră de e-mail figurează în baza de date a Registrului Român de domenii .ro – RoTLD ca adresă de contact pentru deținătorul unuia sau a mai multor domenii .ro.

RoTLD – Registrul Român de domenii .ro vă informează că la data de 1 martie 2018, se va efectua tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro. începând cu data de 1 martie 2018, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani. Serviciul de mentenanță anuală se va putea achita începând cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul. Detalii suplimentare, găsiți AICI.

Clienții RoTLD se pot informa în detaliu despre schimbările procedurale și actualizările ce urmează a fi implementate din data de 1 martie 2018 accesând site-ul www.rotld.ro.

Data de expirare a domeniilor .ro se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță. Pentru verificarea datei de expirare a domeniului dumneavoastră, RoTLD pune la dispoziție o aplicație de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro ce poate fi accesată la adresa: https://forms.rotld.ro/simexpdate/?lang=ro.

Pentru alinierea la practicile europene, la respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, RoTLD vă solicită în baza Regulilor de Înregistrare (Art. 20) și a Contractului de Înregistrare (Art. 4)  disponibile pe site-ul www.rotld.ro, să verificați și să actualizați datele de contact cu ajutorul interfeței online de administrare a domeniilor disponibilă pe site-ul www.rotld.ro în secțiunea „Administrare domenii -> On-Line” sau prin intermediul partenerului RoTLD (registrar) care vă administrează domeniul.

Vă mulțumim,
Echipa RoTLD

Consecințele introducerii unei taxe anuale pentru domeniile .ro și ale noilor politici specificate in mesajul de mai sus sunt evidente.

ROTLD introduce taxa anuală pentru domeniile .ro și șterge din baza de date vechile domenii

Zeci de mii de domenii .ro care înainte erau blocate, acum vor expira și vor putea fi înregistrate de oricine. Mă refer la domenii înregistrate cu ani în urmă (unele chiar de prin anii ’90) și niciodată folosite, ca vasile.ro si altele conținând cuvinte scurte și simple. Se pot acum înregistra, în măsura în care actualii proprietari nu le reînnoiesc.