Sibiul va fi prima regiune din România care va pune în circulaţie o monedă locală. Aceasta va purta numele de Sibcoin şi va fi lansată la Bucureşti pe 21 noiembrie, în cadrul programului „Sibiu 2019 – Regiune Gastronomică Europeană”.

SibCoin

Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea “Lucian Blaga Sibiu” și Asociația Județeană de Turism Sibiu, a ales numele pentru moneda locală a Sibiului. Aceasta se va numi Sibcoin, iar câștigătorul premiului de 1.000 de lei este Eugen Țîntar.

Moneda „Sibcoin” va fi lansată în data de 21 noiembrie, la Bucureşti, în cadrul unui eveniment care se va bucura de prezența a numeroși reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai autorităților publice locale din România, persoane din industria HoReCa, reprezentați ai presei naționale și locale, bloggeri și influenceri.

Sibiul va deveni astfel prima regiune din țară care va pune în circulaţie o monedă locală. Potrivit reprezentanţilor oficiali, această monedă „circulă într-o zonă geografică limitată şi poate fi folosită doar în cadrul unei reţele locale/regionale de organizaţii”. Beneficiile acesteia sunt constituirea unui ”mediu de schimb pentru economia locală, sprijin direct pentru crearea de reţele locale integrate, modalitate de a crea cerere directă suplimentară pentru producătorii locali mici, care nu au competenţa, experienţa, finanţarea sau resursele pentru intrarea pe piaţă, impulsionează mica iniţiativă antreprenorială și îmbunătăţeşte accesul la pieţe al micilor producători. Beneficii în «filosofia EU»: îmbunătăţeşte mediile economice locale, asigură menţinerea specificului local şi regional, impulsionează folosirea mai bună, durabilă, a resurselor umane, materiale şi imateriale ale unei comunităţi.”

Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 va selecta prin tragere la sorți 20 de persoane din județul Sibiu care vor fi invitate să participe la eveniment. Pentru a participa la tragerea la sorți, cei interesaţi trebuie să completeze un formular până pe 16 noiembrie, disponibil pe www.sibiugastronomia.ro.

Moneda locală are drept scop, arată iniţiatorii proiectului, încurajarea schimburilor locale și construcția de rețele locale de producție si comerț. Ea nu pune în niciun fel în discuție folosirea monedei naționale oficiale, emisă de Banca Națională și garantată de Stat sau Uniunea Europeană, în cazul Euro. Există aproximativ 300 de monede locale în lume, fiind listate în Complementary Currency Resource Center, o bază de date mondială pentru monedele locale sau regionale.