De luni încoace, vuiește internetul pe tema faptului ca brusc și fără nicio avertizare, miile de site-uri găzduite de Webfactor.ro au devenit inaccesibile.

Datorii de peste 25.000 €, facturi de curent neplătite și restanțe la chirie. Altfel spus, Webfactor.ro. Dispăruți subit și veșnic în neant, odată cu miile de site-uri, magazine online, email-uri și baze de date ale clienților.

De la bloguri ale celebrităților precum Cabral, până la afaceri online cu cifre impresionante și magazine cu zeci de angajați a căror activitate principală se desfășura exclusiv online, toți clienții Webfactor au intrat în panică în dimineața zilei de luni, când accesul la site-urile lor a devenit imposibil. Orele în care serverele erau picate au devenit zile și, fără nicio sursă oficială de știri sau vreun comunicat privind cauza disfuncționalităților, cei mai mulți au căutat răspunsuri pe blogul lui zoso, pe site-ul Ziarului de Cluj sau pe diverse forumuri.

Pe scurt, s-a întâmplat astfel: Webfactor.ro prin directorul său Horia Vasiliu, a acumulat datorii uriașe la chirie și facturile de curent electric, prin neplata lor repetată, timp de aproape un an. Motiv pentru care TCI Contractor General, care le închiriase spațiul, i-a dat în judecată și, în cele din urmă, afară din clădire. Cei de la Webfactor au încărcat serverele într-o dubă și duși au fost. Împreună cu email-urile, bazele de date, site-urile și magazinele online ale celor câteva sute sau mii de clienți.

Pe blog umblă tot felul de zvonuri, de la cele mai optimiste („va reveni, nu ne pierdem speranța”) până la cele mai pesimiste („patronul a fugit din țară, e în drum spre Luxembourg”).